U samom Gajcu u nekoliko trgovina, pekara i sl.objekata možete nabaviti gotovo sve što vam je potrebno. U Novalji je nekoliko većih trgovačkih lanaca, a osim trgovina, zavirite i na tržnicu smještenu u blizini glavnog gradskog trga, te ribarnicu smještenu na samoj obali mora.
Šetnjom uz novaljsku obalu, naići ćete na bogatu ponudu zanimljivih suvenira koji će zasigurno prerasti u drage uspomene s ljetovanja. Osim banke, pošte, lučke kapetanije, soiguravajućih kuća i automehaničarske radione, Novalja ima i autobusni kolododvor, benzinsku postaju, mjenjačnicu, stomatološku ordinaciju, ljekarnu, a odnedavno i moderno opremljeni dom zdravlja.

Jedna je riječ dovoljna - Zrće, smješteno na idealnoj udaljenosti, a opet iz Gajca dostupno tek laganom šetnjom ili taxi prievozom iz Novalje. No, ništa manje interesantno je i vrijeme paškog karnevala zimi, te ljetnog karnevala koji se tradicionalno odražavanja u posljednjim danima srpnja.
Tijekom sezone odvija se bogat kulturno-zabavni i umjetnički program. Iz višestoljetne tradicije može se izdvojiti "paška Robinja" u stilu "svetih prikazanja", folklor, karneval s karakterističnim kolom uz gradsku limenu glazbu, starim nošnjama, starim pjesmama i plesovima na "mišnjicama".

U gastronomskoj ponudi nadaleko su poznati prvoklasni ovčji sir i janjetina, te razni morski specijaliteti, a osobito jela ispod peke. Svakako valja spomenuti i poznato maslinovo ulje koje se iz ovdašnjih lunjskih maslinika pretvara u visokovrijednu zlatastu tekućinu.
Među gotovo 80 000 maslina svojom se jedinstvenošću posebno izdvaja oko 1500 divljih maslina (olea oleaster), visokih od 5 do 8 metara i prsnog promjera više od 80 centimetara. Ovo nalazište divljih maslina, površine 23,6 ha jedino je takve vrste na Jadranu te ima veliku botaničku i estetsku vrijednost.

Ukoliko ste avanturističkog duha, na Pagu možete birati između vožnje na ski liftu, jet skiju, wind surfinga, wakebaordanja, bundge jumpinga, ili pak nešto klasičnijih sportova kao što su vožnja biciklističkim stazama, ronjenje, planinarenje, izleti u obližnje Nacionalne parkove i sl.